Wyposazenie sklepu hurtownia

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz urządzenia są potrzebne w handlu z wynikami mięsnymi?

 

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje sporo sposobów chłodni, które sprawdzą się w handlu: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z narzędziami mrożącymi, w jakich kumuluje się mięso – wśród nich komunikuje się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Świetnym programem, szczególnie w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie chociaż w składzie, ale zarówno w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Zamyka się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Wskazana istnieje i lada ekspediencka, na której wycina się i ładuje towar. W pełniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w interesie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna stanowić wystarczająco wyjątkowy plus widoczny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, jak również mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do krojenia mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do krojenia mięsa, również nie warto na nich oszczędzać. Z zmiany dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest wyposażenie się w wilka do mięsa, dostarczającego do prowadzenia mięsa na pragnienie klienta. Wprawdzie nie jest wtedy konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna istnieje także kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje również zainstalowanie klimatyzacji, która wspaniała jest w mieszkaniu odpowiedniej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest i oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin spotykających się na ekspozycji.