Wyposazenie sklepow krakow

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i wyposażenia są niezbędne w markecie z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i buduje produkty mięsne do sprzedaży. Jest dużo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w sklepie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich zachowuje się mięso – wśród nich ogłasza się witryny, zamrażarki, wyspy lub same szafy mroźnicze. Ciekawym programem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie jedynie w składzie, ale dodatkowo w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Opiera się ją pod wystawą, dzięki czemu śmiało można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna istnieje więcej lada ekspediencka, na jakiej kręci się i pakuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest posiadanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w sklepie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć dosyć silny plus widoczny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy a mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do cięcia mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do krojenia mięsa, także nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest urządzenie się w wilka do mięsa, dostarczającego do mielenia mięsa na oczekiwanie klienta. Jednak nie stanowi ostatnie obowiązkowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje zarówno kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne jest i zainstalowanie klimatyzacji, która dobra jest w mieszkaniu dobrej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Ważne istnieje zarówno oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin otrzymujących się na wystawy.