Worki prozniowe na ubrania

Pakowanie artykułów spożywczych w porządek próżniowy, stanowi samotną z najzdrowszych dróg bezpiecznego przechowywania żywności. Produkty należy pakować w właśnie do tego określone woreczki próżniowe.
Do pakowania próżniowego najczęściej korzysta się gładkie worki typu PA/PE. Są to proste opakowania, przydatne w drugich rozmiarach, oraz grubościach. Worki winnym stanowić nadzwyczaj dobrej formy, pozbawione smug i przebarwień. Wybór woreczka uzależniony istnieje od produktu, który korzysta być zapakowany. Do pakowania bardzo wytrzymałych serów, lub kości, polecane jest wykorzystanie woreczków o największych parametrach grubości, bowiem są mniej trwałe na rozerwanie. Grubszych worków stosuje się jeszcze do pakowania towarów szybko brudzących się, danych do ekspozycji, lub jak tworzą być długo przechowywane. Woreczki PA/PE, kierowane są dla pakowarek komorowych i stosowane do pakowania mięsa, wędlin, ryb, serów, warzyw, również różnych materiałów. Najczęściej z szkoły pakowania próżniowego za pomocą pakowarek komorowych, korzystają zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie wiąże się duże partie żywności, oraz całe sieci handlowe, czy magazyny. Warunkiem stanowi spory koszt zakupu pakowarki komorowej.
Innym rodzajem opakowań próżniowych, są woreczki moletowane. Taki rodzaj folii, poświęcony jest dla urządzeń bezkomorowych, które wnoszą do pakowania niewielkich partii produktów. Woreczki moletowane, cierpią z jednej, lub obu stron przetłoczenia, które mogą posiadać rozmaite wzory, np. kropki, linie, kratki, itp. Stanowi wówczas potrzebne, aby sprawnie odprowadzić powietrze, ponieważ pakowanie bezkomorowe podejmuje się na zewnątrz, oraz do urządzenia, wkładany jest dopiero brzeg folii, w sensie zgrzania. Woreczki tego gatunku, podawane są w organizacji rolki, dzięki temu mocna zarobić opakowanie dowolnej długości, co idzie na pakowanie produktów o dłuższych kształtach np. kiełbasy, lub ryby. Pakowarki bezkomorowe dedykowane są specjalnie dla gospodarstw domowych, małej gastronomi, oraz małych sklepów. Koszt zakupu jest niski, waha się od kilkudziesięciu do jakiś półtora tysiąca, w relacje od producenta.
W urzędach mięsnych, często obraca się worki termokurczliwe. Prezentują się wysokim połyskiem i parametrem obkurczu powyżej 40 %. Dzięki temu pakowane mięso wygląda estetycznie, co zwraca uwagę klienta.