Urzadzenia gastronomiczne uzywane

Urządzenia dla gastronomii powinny stać wskazane w oparciu o biznes, jaki chcemy stworzyć. Kawiarnia powinna skoncentrować się przede każdym na prawdziwym ekspresie ciśnieniowym i zainwestować w większą kwotę różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyczyni się również syfon do pranej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie mocna przystroić odpowiednią ilością słodkiej śmietanki. Gdyby będziemy mieć jeszcze dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupić więcej, klienci chętnie sięgają także po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak także też dokładnie alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Właśnie do lodów przyda się oraz odpowiedni porcjoner, chociaż nie istnieje to pełny koszt. Dużo jest zainwestować w jasną tacę z pokrywką, na której będziemy potrafili wystąpić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na brzeg lub dwa. Jeśli chcemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o kilka inny asortyment. Przyda się oczywiście również ekspres do kawy, a poza tym mało shakerów, sitko barmańskie, lub nawet wiadro do szampana (ostatecznie nie wiemy, z którym życzeniem przyjdzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów - ktoś potrafi sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wnętrza pizzerni będziemy chcieć naturalnie pieca do pizzy, a jeszcze torbę na pizzę (jeżeli będziemy jednocześnie sprzedawać życie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli wprowadzamy do oferty inne fast foody, to możemy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do osiągnięcia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem przydatna może pokazać się naleśnikarka, lecz to duży nakład i musimy posiadać pewność, czy na że mężczyźni będą do nas przychodzić na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy potrzeba jest wcale oczywista). Przyda się za to akcesorium do kebabu, a czasem oraz gofrownica (ostatnio popularnością bawią się wytrawne gofry, na przypadek takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją jeszcze specjalne urządzenia elektryczne do hot-dogów.