Seepack pakowanie przemyslowe jerzy mieluch

Coraz częściej możemy spotkać na półkach sklepowych żywność pakowaną przemysłowo. Które są zalety takiego przechowywania produktów żywieniowych a jak przebiega sam proces pakowania?

Żywność przechowywana próżniowo dłużej utrzymuje swoją świeżość, a terminy przydatności do jej zużycia są bardzo większe niż w przypadku produktów pakowanych tradycyjnie. Jedzenie zbierane w warunkach próżniowych chronione jest przed kontaktem z drobnoustrojami znajdującymi się w powietrzu. Dzięki temu nie ulega szybkim procesom rozkładu i jełczenia. Pakowanie próżniowe ma też najodpowiedniejszy forma ochrony materiałów przed wzięciem się do nich insektów roznoszących niebezpieczne zarazki.

Próżniowo można przechowywać żywność suchą oraz mokrą. Produkty, takie jak mąka i cukier, nie zbierają się w grudki, gdyż dzięki hermetycznemu opakowaniu nie przyjmuje się do nich powietrze zawierające parę wodną. Dzięki temuż nie potrzebują one późniejszego przesiewania dodatkowo nie pojawiają się w nich zarodniki grzybów. Produkty mokre zawierają natomiast wodę lub tłuszcze. Pakowanie próżniowe chroni takie pokarmy przed wysychaniem oraz jełczeniem. Stanowią one dzięki temuż nie tylko świeże, lecz jednocześnie zachowują swój styl.

Próżniowe pakowanie w przemyśle dokonuje się dzięki profesjonalnym technologiom, których przykładem prawdopodobnie być pakowaczka multi vac. Proces liczy na umieszczeniu żywności na taśmie. Jedzenie jest kolejno odsączane z powietrza i hermetycznie foliowane. Dzięki temu jest możliwość szybkiego i pozytywnego pakowania dużych grup rozmaitych produktów.

W sektorze pakowane próżniowo są przede każdym ciała i wędliny. Dzięki takiemu procesowi pakowania są one dłużej czyste i zdatne do jedzenia. Istnieje to duże, ponieważ produkt z zapakowania do znalezienia się na półkach sklepowych pokonuje niekiedy bardzo długą, wielodniową drogę. Więc nie wyłącznie od warunków jego przewożenia, ale tylko z środka pakowania zależy, czy zostawi on bliską świeżość. Produkty pakowane próżniowo są więc tak popularne dla użytkowników, ponieważ ich terminy do jedzenia są znacznie wydłużone. Nawet jeśli produkt pokonał długą drogę od pakowaczki do półki sklepowej, wciąż długo jeszcze pozostanie smaczny i nowi.