Produkcja czekolady milka

turnikiet

Czekolada jest drinkiem z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, kieruje się ją w wielu możliwościach. W niemal każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak również silna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej przynoszenia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w rezultacie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacji od tego który materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana bardzo w procesie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów zajmuje ona strona sypką, którą oznacza się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady konieczne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się również na ciepło kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na ciepło jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji podejmuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.