Pakowarki prozniowe dwukomorowe

Pakowanie żywności próżniowo, stanowi drinkiem z najłatwiejszych systemów na zabezpieczanie produktów spożywczych przed zepsuciem. Urządzenia umożliwiające takie zapakowanie produktów, to nowego typu zgrzewarki próżniowe. Na bliskim rynku, niezwykle ciekawe są maszyny komorowe i bezkomorowe.

Dla dużych wytwórców żywności, kierowane są pakowarki komorowe, bowiem są dopasowane do pakowania dużych partii żywności. Ich koszt jest nieco wysoki( od czterech do kilkunastu tysięcy złotych), tylko są bardzo finansowe i przy dużej produkcji szybko się zwróci. Cały proces pakowania znacznie szybko kontrolować również jest szczególnie prosty. Do maszyny należy włożyć towar zgodnie z opakowaniem, po czym za całego urządzenia robi się próżnia, następuje zgrzanie i hermetyczna pokrywa tworzy się samoczynnie. Proces można jeszcze przyśpieszyć, poprzez użycie specjalnych wkładek. Pakowarki komorowe, często wykorzystywane są gastronomii, a zwłaszcza robią się niezbędne w firmach cateringowych. Takie pakowanie pozwala obsłużyć dużo bogate przyjęcia, nie zatrudniając dodatkowych osób. Gra tym służy gwarancja, że spożywanie nie zepsuje się, co jest szczególnie aktualne w sezonie letnim. Dla gospodarstw domowych, małej gastronomii i sklepów, przeznaczona jest zgrzewarka bezkomorowa. Jest obecne tanie urządzenie, które można zakupić za już 300- 400 złotych, w relacji z firmy. Proces pakowania nie jest powtarzalny, jest na zewnątrz urządzenia, do środka montowany jest właśnie koniec worka. Liczy na ostatnim, że zgrzewamy jedną stronę folii, w woreczku umieszczamy produkt, następnie za pomocą listwy, zgrzewamy inną część, jednocześnie powietrze zostaje odessane. Zgrzewarka taka musi zastosowania woreczków moletowanych, dość drogich, jednak narzędzie toż istnieje określone do pakowania niewielkich partii żywności, więc rolka takiej folii, wystarcza na kredyty godzina. Można również użyć woreczków przeznaczonych dla pakowarek komorowych, jednak wymaga to długiej wprawy. Niewątpliwą korzyścią narzędzi tego gatunku istnieje okazję pakowania dużo szybkich, czy mających wyszukane kształty towarów. Przeważnie są wykorzystywane w sklepach, gdzie materiał jest ładowany na żądanie klienta. Pakowanie próżniowe jest trafnym rozwiązaniem, gdy wyjeżdżamy np., na biwak, czyli na uwagę. Tak zapakowane kanapki będą nowe, nawet po paru dniach.