Pakowanie prozniowe ryb wedzonych

Z bogatych powodów kupujemy więcej jedzenia niż stanowimy w mieszkanie skonsumować. Aby zapobiec marnotrawstwu, jednym ze sposobów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do spożycia od trzech do pięciu razy, ponieważ tak zapakowana żywność nie ma wstępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest pierwszym powodem zmniejszania się jedzenia. Przechowywać próżniowo można każde produkty spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na twórz pakowania, można je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych grupy żywności. Stosują je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często towar jest pakowany na pragnienie klienta. Gra tymże właśnie zapakowana żywność wygląda estetycznie, a odpowiednio wyeksponowana i oświetlona, zachęca do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, kończy się w środku maszyny. Proces polega na daniu produktu wraz z dobrym opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w której robi się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zakłada się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, ale przy pakowaniu niewielkich produktów, podawane jest zachowanie wkładek komorowych, co również przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego dania jest lekki, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w forma próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet więcej. Proces pakowania jest daleko prosty. Przechodzi na zewnątrz urządzenia, a do środka, w celu wykonania zgrzewu, jest wkładany tylko brzeg folii.