Pakowanie prozniowe na tackach

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i przetrzymuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na drugi rodzaj artykułów spożywczych, zaczynane są różne pakowaczki. I tak artykuły o znacznej wadze i pewnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, produkty o niskich rozmiarach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma również jedną niewątpliwą korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - łatwe w krótkich rozmiarach a jako dania wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do wiązania ze względu na siła procesu (wprowadzenie do komory woreczka z wynikiem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Wykorzystuje się je stale w wysokich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią wtedy dania o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce kryje się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe odnosi się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z wysokiej klasie byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są nietypowe rozmiary, i toż z serii działa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.