Pakowanie prozniowe angielski

Produkty spożywcze coraz częściej przechowywane są w typowych warunkach, aby wydłużyć moment ich przechowywania oraz jednocześnie zmniejszyć ryzyko zepsucia przy kontakcie z powietrzem lub z nowymi materiałami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności spotyka się nie tylko w sklepach, lecz więcej w celach gastronomicznych lub w domowych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe pozwoli na przechowywanie żywności w prywatnych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

System księgowy

Na czym liczy pakowanie próżniowe żywności? Do owego obowiązku używa się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w których przekazywane są produkty żywnościowe. Następnie czerpiąc ze specjalnych urządzeń z pojemnika czy worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik czy worek jest wysoce, szczelnie zamykany (foliowy worek jest jednocześnie zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co zapewnia próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania innych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso może być zatrzymywane przez 26 miesięcy, znacząco rozciąga się także okres przechowywania mięsa w lodówce czy produktów sypkich, przechowywanych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, lecz także grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W miejscach prywatnych używa się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania przetworów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi żyć przechowywane nie przez 2 dni, a przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, i toż wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych może być ponad przechowywana odzież, która posiada mniej miejsca dzięki wykorzystaniu próżni do pakowania.