Maszynka do miesa bomann cb 423

comarch fakturowanieComarch ERP Optima Faktury | Systemy ERP | POLKAS

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niesamowicie poważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na zbytu pozwoli na wybór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki temu chwila na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) natomiast nie wymaga wielkiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania decyduje o wysokiej siły maszyny. Jak każde urządzenia dawane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia daje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od rodzaju mięsa kieruje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można urządzić w pozostałe akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, wygodne w popularnych cenach, używane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w ogromnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również wyjątkowych ulepszaczy.