Lokal gastronomiczny plock

Każdy lokal gastronomiczny prędzej czy później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej miary ludzi. Przy czym porcje winnym być możliwe takie jedne i zaaranżowane w jak najbliższym czasie aby uniknąć strat smaku wynikających z dalekiego przechowywania.

turbovac s40Turbovac S40 - pakowarka próżniowa produków Polkas

Na szczęście nowa technologia rozwiązała ten fakt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso zwiększają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają zarówno na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co miesza się na zwiększenie poziomu czystości w środowisku książce. Na zbytu wyróżniamy dwa typy kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą przerobową i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwłaszcza od użytych materiałów, producenta i użytych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to proste urządzenie przeznaczone przede ludziom do celu prywatnego i niskiej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą cechą tego rodzaju narzędzi jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, a z powodu dość wysokiej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą rodzić się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Zaletą jest zdecydowanie mniejsza moc przerobowa w zestawieniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami wykorzystywane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem daje się być metoda operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten gatunek urządzenia zajmuje trochę więcej miejsca niż ręczny odpowiednik oraz wysoka opłata (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest wskazaną przeszkodą do używania jej w warunkach domowych.