Jak miec zawsze swieza zywnosc

Naukowcy prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych metod przechowywania produktów spożywczych. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest uniemożliwienie kontaktu jedzenia z powietrzem, taką możliwość daje próżniowe pakowanie. Po takim zabiegu  produkty zachowują świeżość od trzech do nawet pięciu razy dłużej!

sage symfonia bytom

To niesamowite, jaki wpływ na zdatność do spożycia ma dostęp do tlenu i bakterii z którymi mamy kontakt na codzień w naszym najbliższym otoczeniu. Do pakowania próżniowego żywności można wykorzystać między innymi woreczki dostępne w niemal każdym większym markecie, a także wyspecjalizowane urządzenia. Poza aspektem świeżości, ta metoda pozwala na szybkie marynowanie mięs i ryb,  a warzywa, czy owoce nie wysychają, zachowując unikalny smak i wartości odżywcze. Suche produkty, także mogą korzystać z dobrodziejstw pakowania próżniowego. Świetnym przykładem jest brązowy cukier, który dzięki zapakowaniu w ten sposób nie pochłania wilgoci z powietrza i nie staje się twardszy.  Kolejny powód dla którego warto zainteresować się przechowywaniem żywności, to oszczędzanie. Jeżeli dobrze zabezpieczymy produkty, mniej ich zmarnujemy, gdyż zachowana świeżość pozwoli dłużej cieszyć się nam wyjątkowym smakiem potraw. Zakup sprzętu takiego jak woreczki do pakowania próżniowego żywności to niewielki wydatek, który szybko zwraca się w zachowanych produktach. Pomimo, iż nauka daje nam coraz więcej możliwości, nawet tak innowacyjne rozwiązania nie zastąpią chłodu lodówki, który jest niezbędny do przechowywania mięs czy nabiału i pozwala uniknąć poważnych zatruć pokarmowych. Warto zaczerpnąć informacji w mediach, prasie, czy internecie, aby dowiedzieć się więcej na temat zachowania świeżości naszych potraw, ponieważ jeśli słowa “jesteś tym, co jesz” nie kłamią, warto zrobić wszystko, aby zawsze wyglądać świeżo. Przed laty, gdy chciano zachować wartości odżywcze produktów spożywczych, ukrywano je między innymi w piwnicach, peklowano, czy suszono. Dziś tradycyjne formy odchodzą do lamusa, a coraz popularniejsze staje się wykorzystanie nowoczesnych sprzętów do pakowania próżniowego żywności. Nie ulega wątpliwości, iż tego rodzaju rozwiązania to przyszłość przemysłu spożywczego, dlatego warto już dziś zapoznać się z tym tematem.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl