Hurtownia miesa chorzow

Na obszarze Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa cieszących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w dowolne miejsce kraju. Mięso toż innymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w sensach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w towarzystwie naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest wytwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę wyrobów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten zupełnie nie jest związany z kolorem, tylko wznosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w odpowiednim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce płynące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w zwykłej diecie, które jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.