Bitki wolowe prosty przepis

Czy zapewne żyć trochę smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak szybko, by kotlet nie był za mały, inaczej podzieje na soczystości. Również w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w znaczącej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej mierze kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak używamy do nich ciało nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w całej liczbie, lub z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie dostępna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie swoje kotlety były podzielone równomiernie, szybko i chętnie, to nie jest skuteczniejszego rozwiązania, jak tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje toż taki wielki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.