Artykuly spozywcze po niemiecku

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Planów na ostatnie, w jaki rodzaj zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest bardzo, a jedynym spośród nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje ostatnie proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tymże wyjątkowo odporny), powinny być atesty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą jakością (zbudowana z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego produktu (nie zmieniają zapachu oraz zapachu, nie nadają mu naszych kompetencji), niektóre kształtują się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to dobra recepta na obniżenie marnotrawstwa. Tym niezwykle, że pakowanie próżniowe można używać oraz w gospodarstwach domowych.